Архів блогу

неділя, 5 лютого 2017 р.

Позакласне читання №3. О.Герні «Вождь червоношкірих».

30.01.                                 6 клас  урок № 39
Тема.  Позакласне читання №3. О.Герні «Вождь червоношкірих».
Мета: Ознайомити учнів з  короткими відомостями про американського письменника О.Генрі, формувати компетентнісну особистість школяра; розвивати вміння аналізувати літературний твір, вивчати його композиційні та художні особливості, аналітичне і позитивне мислення; виховувати порядність, милосердя, здоровий глузд.
Тип уроку: урок позакласного читання.
Обладнання: портрет письменника, зміст оповідання.
Хід уроку
І Вступна частина.
1.     Створення емоційної готовності учнів до уроку
ІІ Оголошення теми уроку та завдань.
ІІІ Сприйняття і засвоєння учнями навчального матеріалу.
 У  сюжетах новел О.Генрі відбилися колізії його непростої долі, в їхніх героях – численні людські характери, з якими зводило письменника його драматичне життя.
    Творчості О.Генрі чужі глобальні соціальні проблеми – вони чужі і його героям, «маленьким», пересічним американцям: комівояжерам, торгівцям, клеркам. Ковбоям, дрібним авантюристам, фермерам. Саме до них переймається співчуттям читач, який знайомиться з героями за якихось надзвичайних обставин і разом з ними приходить до несподіваної розв’язки, здебільшого щасливої, що її готує автор. Гумор і комедійність переважають у творах О.Генрі над сатирою, мелодраматизм поєднується з гостросюжетністю.
     О.Генрі писав також і романи, але в історії літератури він відомий як неперевершений майстер новели. Красномовним є той факт, що, починаючи з 1919р., у США щороку присуджується премія О.Генрі за кращий новелістичний твір року.
     Першим перекладачем О.Генрі українською мовою був наш гуморист Остап Вишня (збірка «Любовні напої», 1924).
Садизм Джонні спрямований проти носія такої ж моралі Білла Дрісколла. Гонитва за наживою стає змістом життя оточуючих Джонні людей. У цій жорстокій боротьбі не знайшлося місця цивілізованій конкуренції, хлопець виявився талановитим наслідувачем своїх вихователів. Він з грубою жорстокістю ставився до тварин і людей. Мірою жорстокості хлопця можуть бути слова Білла в останньому епізоді, де зображено, як викрадачі опівночі приводять Джонні додому і віддають батькові сина, доплачуючи 250 доларів. З іншого боку, дорослі отримали урок від дитини, яка сприйняла все за гру і проявила себе, як воїн Червоношкірих. Ігри хлопця часто переходять межу людського точно так, як дорослі перейшли межу людської моралі. Усі отримали, як говориться в народі, по заслузі.
ІV Рефлексія.
Продовжте речення:
             3 героїв оповідання «Вождь  червоношкірих» найбільше враження справив на мене...
V підсумок уроку. Оцінювання.
-         Що нового ви дізнались на сьогоднішньому уроці?
-         Що вас вразило? Здивувало?
-         Про що б ви ще хотіли дізнатись?
VI Домашнє завдання.
Джані Радарі «Листівки з видами міст».


Немає коментарів:

Дописати коментар