Архів блогу

неділя, 19 лютого 2017 р.

Волт Вітмен. Життєвий і творчий шлях письменника. Вітмен - американський поет-новатор.

08.02                                    Урок № 21.
Тема.  Волт Вітмен. Життєвий і творчий шлях письменника. Вітмен - американський поет-новатор.
Мета: Ознайомити  учнів з особистістю і новаторськими шуканнями Волта Вітмена; розвивати навички самостійної роботи з додатковою літературою, сприйняття інформації на слух, виділення головного, коментування художніх творів новаторської форми; виховувати прагнення до пізнання, розширення свого кругозору, естетичні почуття.
Тип уроку: комбінований.
Обладнання: підручник, портрет письменника, видання твору, ілюстрації до нього.
Хід уроку
І Вступна частина
1.Забезпечення емоційної готовності учнів до уроку.
ІІ Перевірка домашнього завдання
Бесіда за питаннями:
(самостійна робота)
           - Які соціальні умови виникнення декадансу ?
- Дайте визначення поняття “декаданс”.
     - Які особливості декаденського світосприйняття ?
     - Як ви розумієте термін “чисте мистецтво” ?
- Які течії існували в російській поезії другої половини XIX століття ?            
     - Які принципи теорії “чистого мистецтва” відобразилися у творчості А.Фета і Ф.Тютчева ?
     - Висловіть власне ставлення до творчості поетів, які працювали в період середини 19ст.

ІІІ Оголошення теми та завдань уроку.
Волт Вітмен. Життєвий і творчий шлях письменника. Вітмен - американський поет-новатор.
1.     Ознайомитись із життєвим і творчим шляхом письменника.
IV Сприйняття і засвоєння учнями навчального матеріалу.
У п’ятому класі ми знайомилися із творчістю найвідомішого прозаїка СШа II пол. XIX ст. марка Твена, його повістю «Пригоди Тома Сойєра». Сьогодні відбудеться наше знайомство із найвідомішим, найоригінальнішим американським поетом, який надихав кілька поколінь шукачів нових шляхів у поезії — Волтом Вітменом. Поет, який зазначав, що «свідомо прагнув висловити опосередковано чи прямо кипіння, стрімке зростання, напруженість буття Сполучених Штатів,— провідні тенденції і події XIX ст., у цілому дух мінливого світу… часу, бо до цього духу… був причетний, ці події викликали… найжвавіший інтерес: вони завершували велику епоху… розчищаючи шлях новій, ще величнішій». Тому є природним, що весь позитивний дух, пафос молодої американської нації, яка будувала власну демократичну вільну державу, образно втілився на сторінках єдиної книги поета — «листя трави», над якою він працював усе життя, яку перевидавав 9 разів, щоразу переробляючи та доповнюючи.
народився Волт Вітмен у 1819 році на острові неподалік Бру-кліна. його батько був теслею, родина жила звичайним життям міських ремісників. Хлопця виховували не лише батьки, але й вулиці великого торговельного та промислового Брукліна, куди сім’я невдовзі переїхала (незабаром Бруклін став районом велетенського нью-йорка).
як і в марка Твена, шкільне навчання у Волта було недовгим. У 12 років він уже працював у друкарні. Тоді ж почав писати вірші. а в 17 років він уже був редактором власної газети! Заразом і її кореспондентом, друкарем та розповсюджувачем. Підробляв і сільським учителем, і співробітником редакцій, об’їздивши мало не всю америку. Багато читав, спостерігав. Захоплювався ідеями свободи й демократії, з надією дивився на Сполучені Штати як на землю, де може народитися нова, вільна людина.
раптом сталося диво: звичайний 30-річний газетяр опублікував вірші, яких ще не знала не лише американська, але й світова поезія. Збірка «листя трави» порушила всі звичні правила форми і змісту поезії, проголосила поетичну революцію: замість традиційних розмірів, рим — вільний вірш, верлібр, близький до звичайного мовлення, але багатий на порівняння, повтори, асоціації та образи. Перше видання викликало ворожу реакцію критиків, але збірку все ж помітили та оцінили.
У 1861 році у СШа вибухнула Громадянська війна. майже весь її час поет працював у військовій скарбниці, допомагав доглядати за пораненими у шпиталі. Свої почуття і враження Вітмен висловив у збірці «Бий, барабане!» Тяжким ударом для нього стало вбивство президента лінкольна. його пам’яті поет присвятив кілька віршів, найвідоміший серед них, який знали всі американські школярі,— «О капітане мій, капітане!»

V Рефлексія.
Продовжте речення:
 Я вважаю, що Волт Вітмен…      
VІ підсумок уроку. Оцінювання.
-         Що нового ви дізнались на сьогоднішньому уроці?
-         Що вас вразило? Здивувало?
-         Про що б ви ще хотіли дізнатись?
VIІ Домашнє завдання.
Докладно ознайомитися із біографією Волта Вітмена, вміти характеризувати його погляди, творчість; підготуватися до літературного диктанту.




Немає коментарів:

Дописати коментар