Архів блогу

субота, 5 листопада 2016 р.

Життєвий і творчий шлях Генріка Ібсена- норвезького письменника, зачинателя європейської «нової драматургії».

07.09.                              Урок №2 11-А (год.)
Тема. Життєвий і творчий шлях Генріка Ібсена- норвезького письменника, зачинателя європейської «нової драматургії».
Мета:Ознайомити  учнів із життям і творчістю письменника; розвивати навички сприйняття інформації на слух, визначення головного, висловлення власної думки про почуте й прочитане; виховувати  інтерес до літератури, прагнення до самовдосконалення.
Тип уроку: комбінований.
Обладнання: портрет письменника, підручник.
Хід уроку
І Вступна частина
1.     Створення емоційної готовності учнів до уроку.
ІІ Перевірка домашнього завдання
Бесіда за питаннями:
-Розповісти про риси європейської «нової драматургії».
-Назвати її найвизначніших представників.
-З якою метою драматурги завершували «відкритим фіналом».
ІІІ Оголошення теми уроку та завдань
Життєвий і творчий шлях Генріка Ібсена- норвезького письменника, зачинателя європейської «нової драматургії».                                                                        
ІV Сприйняття і засвоєння учнями навчального матеріалу
   Під шум великих міжнародних бур я зі свого боку воював із маленьким суспільством, до якого був прикутий волею обставин і життєвих умов», — писав у своїх спогадах Генрік Ібсен – найвідоміший норвезький поет і драматург, засновник «нової драми», п'єси якого ось уже понад 130 років не сходять зі сцен театрів у всьому світі. Мабуть, тільки слава “короля казок”   Г. К. Андерсена може змагатися з його популярністю. У чому ж полягає секрет мистецького довголіття творів Ібсена? Передусім у тому, що він був сміливим мислителем, який не боявся переоцінювати загальновизнані ідеали. Крім того, він пройшов школу романтичного театру і, нарешті, перекинув місток до майбутнього, створивши канон “нової драми”. Особливо це відчувається в драмі «Ляльковий дім». Сам письменник зазначав, що цю п'єсу написано заради заключної сцени, яка сприймалася як скандал. Ви усі в майбутньому чоловіки і дружини. Колись перед вами постануть питання сімейного благополуччя, їх потрібно буде вирішувати. І тоді вам в пригоді стане сьогоднішня наша тема.
    Найповніші можливості «нової драми» виявилися у творчості Г. Ібсена, а першим її довершеним твором уважається драма «Ляльковий дім» (1879), яка викликала в суспільстві бурхливі суперечки, що подекуди у вітальнях вивішували оголошення: «Просимо не говорити про "Ляльковий дім"». Дискусія переходила зі сцени в зал до глядачів, далі — у приватні салони й вітальні. Чи спонукає п'єса сучасного читача до роздумів? Чи лише про місце жінки у суспільстві в ній ідеться? Над цими та багатьма іншими питаннями поміркуємо сьогодні на уроці.
Але спочатку я пропоную вам на крилах часу перенестися до Норвегії , батьківщини письменника Генріка Ібсена.
    Майбутній драматург Генрік Йохан Ібсена народився 20 березня 1828 р. в норвезькому містечку Шієні в родині заможного комерсанта. Коли хлопчикові було вісім років, батько розорився і для родини настали скрутні часи. У шістнадцять років Генрік починає самостійне життя учнем аптекаря в невеликому містечку Гемстаді - саме тоді він починає писати вірші в сентиментально-романтичному дусі. Генрік мріє стати лікарем та готується до вступних іспитів до університету Осло, але захоплюється театром і залишає навчання назавжди. Завдяки публікації п’єс "Катиліна" (1849) та «Богатирський курган» (1852) Г. Ібсен у 24 роки отримує посаду драматурга, режисера та художнього керівника норвезького театру в Бергені.
У 1850 році він переїздить до Кристіанії (сучасне Осло) і стає професійним літератором та очолює (1857 р.) столичний норвезький театр. У драматургії того часу панувала так звана національна романтика. Але Ібсен був переконаний, що «не дріб'язкове копіювання сцен побуту» робить письменника національним, а «той особливий тон», що несеться «назустріч нам із рідних гір із долин... але насамперед — із глибини нашої власної душі». Тому вцілому 5о-ті роки ХІХ століття були для Ібсена чергою невдач. Його п’єси провалилися, керівництво театру було незадоволено відвідуванням спектаклів. 
У квітні 1864 року він виїхав за кордон, де й прожив — у Римі, Дрездені та Мюнхені — до 1891 року, лише двічі на короткий час відвідавши батьківщину. Подорожуючи світом Ібсен робить дорожні замітки, які пізніше успішно видає.
Всесвітньо відомим Ібсена зробили написані ним у той період «Ляльковий дім», «Пер Гюнт» та «Підпори суспільства». 
Восени 1891 року Ібсен повернувся на батьківщину, а у 1898 році Норвегія урочисто відсвяткувала сімдесятиліття великого письменника. Невдовзі після сімдисятиріччя він пережив декілька ударів.
Г. Ібсен Пішов з життя 23 травня 1906 року в Бостоні після виснажливої хвороби, йому було 78 років. Похований письменник на меморіальному Спаському кладовищі в так званому «Гаю честі» м. Осло.
Усю творчість Генріка Ібсена умовно поділяють на 3 періоди.
1.   1848-1864 - І період творчості — національно-романтичний. Оспівує героїчне минуле Норвегії. «Катіліна», «Богатирська могила»;
2.   1865-1878 - II період творчості — реалістичний. Засудження буржуазної дійсності — «Бранд»,«Пер Гюнт»;
3.   1878-1896 - III період творчості — створення «нової драми». «Ляльковий дім», «Привиди», «Дика качка».
V Рефлексія
Виконання завдань підручника
VI підсумок уроку. Оцінювання.
-         Що нового ви дізнались на сьогоднішньому уроці?
-         Що вас вразило? Здивувало?
-         Про що б ви ще хотіли дізнатись?


Немає коментарів:

Дописати коментар